Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Atenistas

ΟμόνοιαΘυμάμαι πριν κάποια χρόνια μια ομάδα από bloggers, αγανακτισμένη για τα ακριβά τιμολόγια της ΟΤΕΝΕΤ, πήρε το νόμο στα χέρια της (…) και έκανε google bombing στη λέξη «κλέφτες», με αποτέλεσμα η εταιρεία να βγαίνει πρώτη στα rankings για τη συγκεκριμένη αναζήτηση. Όσο γελοίο ακούγεται σήμερα, τόσο γελοίο ακουγόταν και τότε. Από τη μια γιατί κανείς δεν ψάχνει στο google για «κλέφτες», από την άλλη γιατί τους έκλασαν μια μάντρα αρχίδια, μετά από τόσα χρόνια παραμένουμε μια από τις πιο ακριβές χώρες στις πάγιες χρεώσεις ίντερνετ.

Οι Atenistas μου θυμίζουν εκείνη την ομάδα. Είναι χαριτωμένα αυτά που κάνουν, δεν λέω, τα μωβ πεζούλια και ο καθαρισμός οικοπέδων, τα κεράκια στις πλατείες, η κιθαρίτσα. Σε κάποιο μέρος του κόσμου ο Manu Chao είναι πολύ περήφανος για αυτούς. Το πρόβλημα είναι πως η πλειοψηφία των «μικρής κλίμακας» δράσεών τους είναι χωρίς ουσία. Οι δύο τελευταίες ειδικά, ήταν κάτι χειρότερο, ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των κειμένων που χρειαζόντουσαν τα περιοδικά και τα κανάλια για  να βγάλουν την εναλλακτική είδηση της ημέρας/εβδομάδας συνοδευόμενη από ωραίες φωτογραφίες. Η Megan Fox να έκανε παρτούζες με τρία πρεζάκια στην πλατεία Ομονοίας, εκεί που έσβηναν τα ρεσό, λιγότερη προσοχή θα τραβούσε.
“Και εσύ τι κάνεις ρε μαλάκα” θα μου πει ο atenistas εδώ, με μια κιθάρα στο χέρι και μελωδία «Could You Be Loved» από τη διαφήμιση της Cosmote. Τίποτα δεν κάνω. Θεωρώ πως η Αθήνα δεν έχει καμία ελπίδα, είναι βρώμικη, άσχημη, με υπερβολικη φασαρία και πολύ κόσμο, και δεν αξίζει ούτε ένα δευτερόλεπτο από τον χρόνο μου. Το αντίθετο, θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιου είδους επιβράβευση για τύπους σαν εμένα, τους μικρούς καθημερινούς ήρωες, που τουλάχιστον δεν την κάνουμε χειρότερη. Περιμένω όμως, από εκείνους που έχουν ακόμα ελπίδα και χρόνο και όρεξη, να καταλάβουν πως η αποθέωση και υπερπροβολή της μετριότητας μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό, γιατί ανώδυνες παρεμβάσεις σαν αυτές των atenistas θα φαίνονται σαν αρκετές. Για παράδειγμα, στην περιοχή που μένω στο κέντρο, έχω ένα πρόβλημα. Οι υποανάπτυκτοι και βρωμεροί «γείτονές» μου, βγάζουν τα σκυλιά τους έξω για να χέσουν, και δεν μαζεύουν ποτέ αυτά που μένουν πίσω. Υπάρχει περίπτωση ποτέ να δούμε τίτλο στη Lifo:

Οι Atenistas μαζεύουν σκατά
Και από κάτω φωτογραφίες με τους atenistas να μαζεύουν κουραδάκια από το δρόμο χαμογελαστοί και ευτυχισμένοι; Χμ. Ένα πιο εύκολο και πιασάρικο θα ήταν να μαζευτούν στην Ευριπίδου, να φουσκώσουν φούξια προφυλακτικά και μέσα σε ένα σκηνικό από μπαλονάκια και μυρωδιά φράουλας να τραγουδάνε πως ο έρωτάς τους για την πόλη είναι τόσο δυνατός που θα διώξει ακόμα και το AIDS από την περιοχή.
Από χτες το βράδυ, και την εκλογή του Καμίνη ως νέου δημάρχουν, αυτό που με ανησυχεί είναι η επιρροή που θα έχουν κινήσεις σαν αυτές των atenistas στην υποτιθέμενη αναγέννηση της πόλης. Η Αθήνα πχ δεν χρειάζεται ποδηλατόδρομους, ούτε χρωματιστά παγκάκια, ούτε παπαρούνες στις ζαρντινιέρες. Χαριτωμένα είναι και αυτά, και τραβάνε την προσοχή των media περισσότερο από άλλα πιο ουσιώδη, αλλά ελπίζω να βρίσκονται προς το τέλος της To-Do λίστας του δημάρχου. Αλλιώς, να κάνουμε και ένα google bombing στη φράση “Best City In The World” και να περιμένουμε 0,01% περισσότερους τουρίστες του χρόνου.


Αναδημοσίευση από http://www.crackhitler.com/v3/15/atenistas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου